Kiełki fasoli mung na patelni z jajkiem
Kiełki fasoli mung na patelni z jajkiem, na ciepło z jajkiem – przepis
Składniki:
- 1 filiżanka kiełków fasoli mung
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju do smażenia)
- sól, papryczka chili i pieprz do smaku,
- można dodać orzechy, słonecznik
Instrukcje:
- Oczyść kiełki fasoli mung i umyj je wodą. Odcedź i osusz papierowym ręcznikiem.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj łyżkę oleju kokosowego.
- Gdy olej jest dobrze rozgrzany, dodaj kiełki fasoli mung i smaż je przez około 2-3 minuty, często mieszając.
- Ubij jajko w misce i wlej je na patelnię z kiełkami fasoli mung.
- Smaż jajko z kiełkami na średnim ogniu przez około 2-3 minuty lub aż do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia.
- Posól i popieprz do smaku.
- Przełóż jajko z kiełkami fasoli mung na talerz i podawaj na ciepło.
Wartości odżywcze kiełki fasoli mung na patelni
Kiełki fasoli mung to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego, żelaza i magnezu. Oto przybliżone wartości odżywcze 100 gramów kiełków fasoli mung na patelni:
- Kalorie: 30 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 0,4 g
- Węglowodany: 5,9 g
- Błonnik: 1,8 g
- Witamina C: 13 mg
- Witamina K: 34,8 µg
- Kwas foliowy: 78 µg
- Żelazo: 1,4 mg
- Magnez: 24 mg
Warto zauważyć, że wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od sposobu przygotowania kiełków, a także od ich świeżości i jakości.
Kiełki fasoli mung na ciepło są źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego, karotenu, a także cennych witamin A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K, składników mineralnych: wapń, jod, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, lit, selen, które po wykiełkowaniu w bardzo łatwy sposób są przyswajalne przez organizm, a ich wpływ na organizm człowieka jest nieoceniony. Są smaczne, niskokaloryczne, lekkostrawne, a ich domowa hodowla zajmuje zaledwie 4-5 dni.
Regularne spożywanie kiełków fasoli mung obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom serca, nowotworom – to wszystko zawdzięczamy ogromnej zawartości polifenoli. Kiełki fasoli mung pozytywnie wpływają na układ nerwowy, obniżają ciśnienie krwi i poziom cukru. Idealnie sprawdzą się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Witaminy K wspomaga układ krwionośny – zapobiega pękaniu naczynek i zaburzeniom krzepnięcia krwi. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, zalecana jest osobom żyjącym w stresie. Kiełki pozytywnie wpływają na pracę jelit i wspomagają odchudzanie, dzięki dużej zawartości błonnika.
Jak wyhodować kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung to młode pędy, jakie wypuszczają jej nasiona w ciągu kilku pierwszych dni wzrostu. Same nasiona są drobne, zielone, owalnego kształtu.
Domowa hodowla kiełków fasoli mung nie jest trudna. Najlepiej sprawdzi się do tego zwykła miska z pokrywką.
Nasiona zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia i napęcznienia.
Odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy kiełki i umieszczamy w naczyniu do hodowli.
Codziennie, 2 razy, przepłukujemy kiełki wodą, aby uniknąć powstawania pleśni i żeby kiełki były soczyste i grube.
Kiełkowanie trwa około 2-4 dni najlepiej w ciemnym miejscu (szuflada, szafka).
Przed spożyciem kiełki dokładnie płuczemy.
Kiełki fasoli mung są twarde i chrupiące, o lekko słodkim smaku. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. Cieszą się popularnością w kuchni chińskiej, wietnamskiej i indyjskiej. Możemy je spożywać zarówno na surowo, jak i po lekkiej obróbce termicznej. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, smoothie, makaronu, ryżu, ryb, kurczaka.
Moje najlepsze doświadczenie z przygotowaniu kiełek fasoli mung – to kiełki na ciepło z sadzonym jajkiem.
Polecam zajrzeć do przepisu Sałatka z kiełkami fasoli mung
Dodaj komentarz