Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem fit i pomidorami jest szybkim i prostym rozwiązaniem na obiad czy kolacje. Danie jest smaczne, a czas na przygotowanie to niecałe 30 minut. Doskonale sprawdzi się w tygodniu jako obiad do pracy, szybka kolacja i wspaniała szybka przekąska dla znajomych, którzy wpadli niespodziewanie w odwiedziny.
W swoim przypisie Makaron z tuńczykiem fit używam włoskiego makaron La Molisana. Według mnie to najlepszy makaron, który jest kiedykolwiek gotowałem, a jest dostępny między innymi w Kauflandzie.
Składniki na makaron z tuńczykiem fit i pomidorami
1 opakowanie makaronu (muszelki, penne);
2-3 łyżki oleju z oliwy;
2 ząbki czosnku;
pół czerwonej papryki;
mała papryczka chili (ewentualnie ostra papryka w proszku);
puszka tuńczyka w kawałku sosie własnym;
puszka pomidorów (400 g);
sól, pieprz;
świeży tymianek;
ser tarty (Grano Padano lub Parmigiano Reggiano).
Sposób przygotowania makaronu z tuńczykiem fit i pomidorami;
- Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę i przekładamy posiekany czosnek i papryczkę, aby wydobyć aromat;
- Delikatnie mieszamy czosnek z papryczką chili;
- Dodajemy pomidory. Całość dusimy około 10-15 minut. Można dodać odrobinę ziół (bazylia, oregano);
- Następnie dodajemy odsączony z zalewy tuńczyk;
- Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem;
- W międzyczasie gotujemy makaron według czasu na opakowaniu;
- Zostawiamy około 300 ml. wywaru z makaron. Będzie przydatny, jeśli sos będzie gęsty;
- Odcedzamy makaron i dodajemy do garnku sos pomidory. Jeśli sos jest gęsty, dodajemy odrobine wywaru. Całość mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby sos delikatnie się połączył z makaronem. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym serem.
Smacznego!
No Comments