gotowanie i przepisy, pasta kanapkowa, zdrowe odżywianie

Pasta do kanapek – pasta jajeczna czyli pasta z jajek

17.02.2020
pasta jajeczna

Pasta kanapkowa z jajek należy do moich ulubionych przysmaków. Przygotowanie jest proste, a smak niesamowity – niebo w gębie. Idealna na każdy dzień. Zawsze można zrobić więcej – aż na kilka dni. Jajka bogate w witaminy i minerały. Co tu mówić.

Więc do dzieła!

Pasta jajeczna do kanapek

czas: 15 minut liczba porcji: miseczka pasty (na ok. 20 kanapek)

Do pasty będziemy potrzebować

Składniki:
7 sztuk jajek wiejskich, rozmiar L
natka pietruszki lub szczypiorek
sól i pieprz do smaku
5-6 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu

Jajka gotuję na twardo 5-6 minut od momentu zagotowania się wody.

Siekam jajka bardzo, bardzo drobno, pietruszkę lub szczypiorek (zawsze używam 0,5 natki) kroję drobno. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Dodaję majonez, śmietanę i mieszam.

Aby sobie ułatwić pracę możesz zaopatrzyć się w siekacz, ręczny to koszt kilku-kilkunastu złotych o taki, 6 zł (u mnie on ma już wiele lat i daje radę) albo w zestawie np. z blenderem, ok 90 zł (jest tam taka przystawka do siekania jajek, ziół i innych rzeczy).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply