Pasta kanapkowa z jajek należy do moich ulubionych przysmaków. Przygotowanie jest proste, a smak niesamowity – niebo w gębie. Idealna na każdy dzień. Zawsze można zrobić więcej – aż na kilka dni. Jajka bogate w witaminy i minerały. Co tu mówić.
Więc do dzieła!
Pasta jajeczna do kanapek
czas: 15 minut liczba porcji: miseczka pasty (na ok. 20 kanapek)
Do pasty będziemy potrzebować
Składniki:
7 sztuk jajek wiejskich, rozmiar L
natka pietruszki lub szczypiorek
sól i pieprz do smaku
5-6 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
Jajka gotuję na twardo 5-6 minut od momentu zagotowania się wody.
Siekam jajka bardzo, bardzo drobno, pietruszkę lub szczypiorek (zawsze używam 0,5 natki) kroję drobno. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Dodaję majonez, śmietanę i mieszam.
Aby sobie ułatwić pracę możesz zaopatrzyć się w siekacz, ręczny to koszt kilku-kilkunastu złotych o taki, 6 zł (u mnie on ma już wiele lat i daje radę) albo w zestawie np. z blenderem, ok 90 zł (jest tam taka przystawka do siekania jajek, ziół i innych rzeczy).
No Comments