Pasta z wędzonej makreli – trochę inaczej

pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli to kolejna propozycja dla miłośników kuchni morskiej. Przedstawiam poniżej przepis na pastę z wędzonej makreli oraz wartości odżywcze, jakie dostarcza:

Pasta z wędzonej makreli przepis:

Składniki:

  • 2 filety z wędzonej makreli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki, papryka, chrzan

Przygotowanie:

  1. Filety z wędzonej makreli dokładnie oczyszczamy z ości i kruszymy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie miękka i szklista.
  4. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez około minutę.
  5. Do patelni dodajemy kawałki wędzonej makreli, sok z cytryny i opcjonalnie świeżą paprykę, chrzan czy natkę pietruszki. Całość smażymy przez kilka minut, aż składniki się połączą.
  6. Gotową pastę z makreli blendujemy na gładką masę, dodając w razie potrzeby odrobinę oliwy z oliwek.
  7. Przed podaniem posypujemy pastę posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze (na 100 g):

  • Wartość energetyczna: 200 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 1 g
  • Błonnik: 0,5 g
  • Sód: 330 mg

Pasta z wędzonej makreli jest dobrym źródłem wartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów Omega-3. Kwasy tłuszczowe Omega-3 mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych oraz zmniejszając ryzyko chorób serca. Ponadto, makrela jest bogatym źródłem witaminy D, która jest ważna dla zdrowych kości i zębów oraz dla układu odpornościowego. Pasta z wędzonej makreli to także dobre źródło witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak selen, fosfor i jod. Pasta z wędzonej makreli może być doskonałym dodatkiem do kanapek lub sałatek, a także stanowić samodzielne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *