Smoothie: zielony zastrzyk energii

Energetyczny koktajl na dobry początek dnia. Jest w nim jarmuż (białko, minerały, witamina K), ogórek (woda strukturalna), gruszka (węglowodany), seler naciowy (błonnik), mleko z orzechów nerkowca (wapno i witaminy B2, B12, D) i nasiona sezamu (cynk) dla pięknej cery i błyszczących włosów. Ma zielony kolor, a to znaczy, że zawiera dużo chlorofilu, płynny tlen i krzemionkę.

Koktajl jest szybki i można go zrobić z samego rana. Wystarczy blender i porcja witamin i minerałów gotowa!

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze
i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły
i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Ponadto zawiera kwas foliowy.

Seler naciowy jest polecany osobom odchudzającym się. Wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Nie tylko stanowi niskokaloryczny produkt zawierając około 5–7 kcal w 100 g, ale także posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, oczyszczając go
i poprawiając funkcjonowanie. Ponadto działa pobudzająco na procesy trawienia oraz zapobiega powstawaniu zaparć, czemu sprzyja zawartość włókna pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, seler naciowy świetnie działa nie tylko od wewnątrz, ale także posiada korzystny wpływ na skórę, odmładzając ją i zwalczając zmarszczki. Szczególnie polecany jest tu sok z selera, który odżywia również włosy, nadając im zdrowy wygląd. Spożywanie selera naciowego uzupełnia niedobory ważnych składników mineralnych jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo. Ponadto dowiedziono, że regularne spożywanie selera naciowego, szczególnie w postaci soku, minimalizuje obrzęki, a także działa łagodząco w bólach spowodowanych artretyzmem.

Do wykonania smoothie będziemy potrzebować:

garść jarmużu
2 łodygi selera
1 ogórek (gruntowy, sałatkowy lub szklarniowy)
1 gruszkę średnią
łyżka nasion sezamu
około 100 ml mleka z orzechów nerkowca lub inne mleko roślinne lub woda, lub sok owocowy, lub zimna herbata zielona.

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. W zależności od ilości płynu powinno wyjść od 600 do 1000 ml napoju, więc wystarczy dla całej rodzinny na dobry początek dnia 🙂

Zestaw warzyw i owoców przygotowuję wieczorem, a blenduję rano. Jest to moje pierwsze lub drugie śniadanie i wystarcza również na popołudnie. Jest to dobry zastrzyk energii na cały dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *