Mrożony arbuz z miętą

mrożony arbuz z miętą

Nic nie złagodzi tak dobrze upałów jak smaczny i chłodny koktajl z mrożonego arbuza z kilkoma listkami mięty. Wystarczy wrzucić do blendera zamrożony miąższ arbuza zmiksować i można cieszyć się cudownie orzeźwiającym owocowym napojem o dość gęstej strukturze – przez wielu nazywanym smoothie.

Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, pozbyć się pestek i zamrozić. Arbuz powinien być zamrożony “na bryłkę”. Najlepiej włożyć go do zamrażarki na 3-4 godziny lub na całą noc. Owoc może być zamrożony przez dłuższy czas i czekać na odpowiedni dzień.
Zmrożonego arbuza umieścić w misie blendera, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji lub delikatnie rozmrozić i pokroić.

Składniki na mrożony arbuz z miętą:

  • 1 arbuz, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki syropu cukrowego (można zastąpić miodem lub innym słodzidłem)
  • 1/2 szklanki wody

Instrukcje:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  2. Przelej masę do płaskiego naczynia lub formy do lodów i umieść w zamrażarce na co najmniej 6 godzin lub do całkowitego zamarznięcia.
  3. Przed podaniem wyjmij mrożony arbuz z zamrażarki i pozostaw na kilka minut, aby się roztopił. Następnie pokrój na kawałki i podaj.

Uwaga: nie dodawać innych płynów (wody, soków) do smoothie. Zmieni to smak napoju.

Właściwości arbuza

Arbuz jest znany jako źródło ważnych mikro i makroelementów, a także witamin. Wśród nich znajduje się m.in.: cytrulina, witaminy A i C oraz likopen.

Pozytywny wpływ arbuza na naszą skórę

Jeśli czujesz, że Twoja skóra nie znajduje się w najlepszej kondycji, bądź chcesz dodać jej więcej blasku, koniecznie wprowadź do swojej diety arbuza. Według ekspertów z Curejoy.com, witamina A, którą możemy znaleźć w arbuzie, wspomaga przyrost zdrowej tkanki, co pozytywnie wpływa na wygląd i nawilżenie skóry.

Wspomaga pracę naszego serca…

Organic Facts twierdzi, że likopen obecny w arbuzie może poprawiać funkcjonowanie serca. Co więcej, witamina C, karotenoidy i potas pomogą obniżyć poziom cholesterolu i uchronić nasze serce przed różnymi zagrożeniami.

Wspomaga pracę nerek

Kamica nerkowa może być jednym z najbardziej bolesnych doświadczeń w Twoim życiu, dlatego też lepiej jej zapobiegać. Jak tego dokonać? Zadbać o swoje nerki! Livelovefruit.com opublikował, że arbuz zwiększa przepływ moczu, bez dodatkowego obciążania nerek. Oznacza to, że arbuz odciąża nerki podczas pozbywania się nadmiaru płynów.

Pozytywny wpływ na funkcjonowanie oczu

Arbuz ma również pozytywny wpływ na Twój wzrok. Jak twierdzi Livelovefruit.com, witamina A pomaga chronić wzrok przed wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej, które może pojawić się wraz z wiekiem.

Mocne i zdrowe kości

Zdrowie naszych kości jest niezwykle ważne, zwłaszcza w późniejszym okresie życia. Na szczęście, arbuz zawiera likopen i potas, dzięki którym nasze kości i stawy są silniejsze.

Obniża ciśnienie krwi

Wiele osób stara się obniżyć ciśnienie krwi poprzez dietę i ćwiczenia. Do tej listy należy dodać również bohatera tego wpisu, który również może okazać się bardzo skuteczny. Jak podaje Organic Facts ilość potasu i magnezu w arbuzie może obniżać ciśnienia krwi.

Łagodzi bóle mięśni

Arbuz sprawdzi się świetnie również w przypadku bóli mięśni. Dr Joseph Mercola przytacza badanie, podczas którego pacjenci pili sok z arbuza, a ból mięśni zmniejszył się po upływie 24 godzin, w porównaniu do osób, które piły placebo. Jednak ze względu na wysoki poziom fruktozy w soku z arbuza, dr Mercola podkreśla, że być może lepszym rozwiązaniem jest jedzenie całych owoców.

Arbuz łagodzi objawy astmy

Eksperci z Medical News Today twierdzą, że spożywanie dużych ilości witaminy C, obecnej w arbuzie, pomaga obniżyć zagrożenie rozwoju astmy. W przypadku osób, które są już chore na astmę, składniki odżywcze występujące w arbuzie mogą poprawić ogólny stan zdrowia płuc.

Zapobiega rakowi prostaty

Choć arbuz z pewnością nie powinien być wykorzystywany do walki z rakiem na własną rękę, zawiera on konkretne składniki odżywcze, które mogą pomóc w tej walce.Live Science pisze: “Arbuzy mogą okazać się pomocne w zmniejszeniu ryzyka zachorowań na raka przez swoje właściwości antyoksydacyjne”. “Likopen w szczególności zmniejszenia ryzyko raka prostaty” – zgodnie z tym, co twierdzi National Cancer Institute.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *