Zdrowe Smoothie: Szpinak, pomarańcza, imbir, sok jabłkowy

smoothie szpinak pomarańcza imbir sok jabłkowy

Jak zrobić zdrowe smoothie?

Zdrowe smoothie: Szpinak, pomarańcza, imbir, sok jabłkowy – to zielony koktajl, zdrowy smoothie, który jest przepełniony witaminami i dobroczynnymi przeciwutleniaczami. Poprawiają humor, dostarczają niezbędnych składników mineralnych, a przy tym są niesamowicie zdrowe. Jesień i zima to czas kiedy nasze organizmy potrzebują wsparcia. Zamiast kawy warto przygotować z rana zielony detoks, przypływ sił gwarantowany!

Dla naszego koktajlu będziemy potrzebować:

  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego lub 2 jabłka,
  • 2 garstki świeżego szpinaku,
  • 1 plaster obranego imbiru
  • 1 pomarańcza

Dwa średniej wielkości jabłka kroimy i umieszczamy w blenderze. Pomarańczę obieramy, szpinak dokładnie myjemy. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera, dodajemy obrany plaster imbiru. Wszystko dokładnie miksujemy i przelewamy do szklanki. Smacznego!

Szpinak i jego właściwości odżywcze

Szpinak jest bombą witaminową. Zawiera witaminę K i beta karoten, jest też bogatym źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami. Może mieć też znaczenie w leczeniu zwyrodnień siatkówki. Szpinak jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Tym samym, szpinak:

  • chroni nas przed szybkim starzeniem się komórek
  • wspomaga pamięć i koncentrację
  • zapobiega stanom depresyjnym, nerwowości, drażliwości
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • obniża poziom “złego” cholesterolu
  • redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory
  • wspomaga wzrok
  • zapobiega osteoporozie
  • zwiększa odporność
  • jest efektywnym elementem profilaktyki chorób Parkinsona i Alzheimera
  • zapobiega zaparciom

Ze względu na fakt, iż szpinak jest dobrym źródłem kwasu foliowego nie powinno go zabraknąć w diecie przyszłych mam. Kwas foliowy zapobiega pojawianiu się u płodu wad rozwojowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *