Szybkie pierniczki świąteczne

Pierniczki na szybko (dosłownie w 20 minut)

Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam myśleć o tym, co pojawi się na moim stole. Pierniczki można zrobić nawet dzień przed Wigilią. Są kruche, długo pozostają miękkie i można je dekorować i jeść tuż po wystudzeniu. Przepis prosty i szybki w wykonaniu!

Składniki:

340 g mąki pszennej (2 szklanki);
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (więcej niż pół szklanki);
3 jajka;
100 g cukru pudru;
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego;
100 g łagodnego miodu np. akacjowego*;
1 łyżka przyprawy do piernika;
1 łyżka kakao;
1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy na gładką masę (można ubić mikserem). Ciasto może się lekko kleić do rąk, nie dodajemy dodatkowej porcji mąki.
Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy do grubości 4 mm, podsypując małą ilością mąki aby nie przykleiło się do podłoża.

Wykrawamy różne kształty pierniczków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej).
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i udekorować 🙂

Pierniczki pozostają miękkie przez kilka tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *