Tarta z wiśniami i mascarpone z płatkami owsianymi

Tarta z wiśniami na kruchym spodzie z posypką z płatków owsianych, z warstwą mascarpone. Kwaśno – słodka wiśniowa kompozycja sprawi, że tarta na długo zostanie w twoim domu.
Składniki na tartę z wiśniami:
ciasto:
- 250 gramów mąki
- 120 gramów masła
- 1 żółtko
- 60 gramów cukru pudru
- Szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę i około 60 gramów cukru pudru wysyp na stolnicę. Zimne masło posiekać razem z mąką. Dodać żółtko i zagnieć szybko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj do masy łyżkę wody lub mleka. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka plastikowego i schować do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć je na okrągłą blachę do pieczenia tarty. Piecz w 180 stopniach do momentu, aż ciasto się zarumieni (około 25 minut). Pozostawić do ostudzenia.
płatki owsiane:
- 5 czubatych łyżek płatków owsianych;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżeczka oleju koksowego.
Sposób przygotowania płatków owsianych:
Płatki owsiane wymieszaj z miodem i olejem kokosowym. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wyspać na nią płatki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż płatki się zrumienią. Pozostawić do ostudzenia.
Warstwa z wiśni
- 0,8 kg świeżych wiśni drelowanych lub 2 opakowania mrożonych;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- łyżka mąki ziemniaczanej;
- 50 gram cukru do wypieków lub cukru pudru.
Sposób przygotowania wiśni:
Wiśnie przełożyć do garnka, dodaj 50 gramów cukru pudru i gotuj przez 15 minut. Do kubka wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać sok z cytryny i odrobinę wody tak, żeby dało się rozprowadzić mąkę. Do gotujących się wiśni dodać roztwór z mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić do schłodzenia.
krem z mascarpone
- 1 opakowanie 250 gramów mascarpone;
- 50 gram drobne cukru do wypieków lub cukru pudru.
Sposób przygotowania mascarpone:
Mascarpone ubij dodając do niego pozostały cukier 50 gr.
Składanie:
Na schłodzony spód wyłóż mascarpone, połóż wiśnie i na końcu posyp płatkami owsianymi i wstawić do lodówki na około 3 godzin, aby tarta z wiśniami dobrze się schłodziła.
Tarta wiśniowa i kremem mascarpone gotowa

Dodaj komentarz