Jest to nie tylko deser, ale prawdziwa uczta dla zmysłów, doskonała propozycja na letnie popołudnie podczas pikniku w cieniu drzew lub ekskluzywne przyjęcie przy świecach o zachodzie słońca.
Wykonanie tego przepisu to dla mnie nie tylko praca, ale również pasja, która owocuje niezrównanym doznaniem smakowym. Każdy kęs tej tarty to wyraz mojej miłości do doskonałych smaków i precyzji w wykonaniu.
Tarta z wiśniami i mascarpone z płatkami owsianymi
Składniki
- 250 gr. mąki krupczatki
- 120 gramów masła 82%
- 1 żółtko
- 160 gr. cukru
- szczypta soli
- Warstwa z mascarpone:
- 500 gr. mascarpone
- 120 ml. śmietanki 30%
- 1. łyżka cukru
- Warstwa z wiśniami:
- 0,8 kg świeżych wiśni drelowanych lub 2 opakowania mrożonych wiśni
- 2 łyżki soku z cytryny
- Płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- Warstwa z płatkami owsianymi:
- 5 czubatych łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju koksowego
Instrukcje
- Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę, cukier, Zimne masło posiekać razem z mąką. Dodać żółtko i zagnieć szybko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj do masy łyżkę wody lub mleka.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka plastikowego i schować do lodówki na około godzinę.
- Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć je na okrągłą blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do momentu, aż ciasto się zarumieni. Pozostawić do ostudzenia.
Uwagi
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę, cukier, Zimne masło posiekać razem z mąką. Dodać żółtko i zagnieć szybko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj do masy łyżkę wody lub mleka. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka plastikowego i schować do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć je na okrągłą blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do momentu, aż ciasto się zarumieni. Pozostawić do ostudzenia.

No Comments