Zielone smoothie z jarmużem i pietruszką
Natka pietruszki zawiera wit. C, posiada właściwości odkwaszające, jest bogatym źródłem prowitaminy A, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych, wapnia, magnezu, antyoksydantów oraz chlorofilu. Wspomaga procesy trawienia, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn.
Jarmuż należący do rodzin kapustnych ma podobnie, jak brokuły, właściwości antynowotworowe. Aby jednak je zachował należy go spożywać na surowo lub gotować, najlepiej na parze. przez około 3 minuty. Jarmuż jest bogatym źródłem chlorofilu, który posiada właściwości przeciwutleniające oraz doskonale wspomaga procesy oczyszczania organizmu z toksyn. Jarmuż to także cenne źródło witamin (C,B6, A, K) i minerałów (wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, cynk).
Składniki na koktajl odchudzający zielone smoothie z jarmużem i pietruszką:
2-3 duże liście jarmużu;
½ pęczka natki pietruszki;
1 banan;
2-3 cm świeżego imbiru;
sok z połowy cytryny;
2 szklanki soku z pomarańczy lub woda mineralna z miodem.
Pietruszkę i jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. Z liści jarmużu wykrawamy twarde łodyżki. Imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę, jarmuż, imbir oraz obranego banana wkładamy do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i odrobinę soku pomarańczowego lub wody z miodem. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy, dolewamy pozostały sok lub wodę i ponownie miksujemy.
Smoothie przelewamy do szklanek. Dzienna porcja warzyw i owoców w jednej szklance gotowa!
Dodaj komentarz