Zupa z dyni i mlekiem kokosowym
Mamy rozpoczęcie sezonu na dynie. Jesień już powoli nabiera tępa. Dni coraz krótsze, więc warto sięgać po coś lekkiego, ciepłego i zdrowego. Polecam moją zupę z dyni i mlekiem kokosowym.
Składniki:
2 kg dyni – spora dynia, taka o wadze troszkę ponad 2 kilogramów
3 średnie marchwi
3 średnie pietruszki
1 kg ziemniaków
5 cebul
2 łyżki łagodnego curry
2 puszki mleka kokosowego tłustego (800ml)
4 łyżki oliwy
2 litry wywaru warzywnego
2 szklanki soku z pomarańczy
trochę pikantnej papryczki
nieduży kawałek imbiru
Sposób przygotowania:
1. Cebulę zeszklić w dużym garnku na oliwie
2. Obrać dynie (można ją również zapiec delikatnie w piekarniku, a później łatwo usunąć skórkę. Zapiekamy w templerturze około 160 st. około 40 minut).
3. Obrać marchewkę, pietruszkę, kawałek imbiru.
4. Wszystko włożyć do garnku i delikatnie podsmażyć około 10 minut.
5. Dodać wywar warzywny, sok z pomarańczy.
6. Gotować około 10 minut.
7. Obrać ziemniaki i dodać do zupy.
8. Jak wszystko zmięknie, miksujemy blenderem, dolewamy mleko kokosowe powoli, dopierając konsystencję zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Można podać z grzankami, prażonymi płatkami migdałów.
Smak niesamowity, nieziemski, rozgrzewa, prawdziwa bomba witaminowa na chłodniejsze dni.
Smacznego!
Dodaj komentarz